«

»

5 år etter fotball EM

Olumpiastaion i Kyiv

Det er i disse dager 5 år siden EM i fotball ble arrangert i Polen og Ukraina. Ingen kunne den gang tenke seg hva som skjedde i Ukraina et par år senere. Hva har skjedd med de anleggene som ble brukt?

I Ukraina ble kamper spilt på disse stedene

Stadion navn By Kapasitet
Olympijskij (Olumpiastadion) Kyiv 70.050
Metalist stadion Khrakiv 38.863
Donbas Arena Donetsk 52.218
Lviv Arena Lviv 34.915

For Ukraina var EM 2012 en stor begivenhet, folkefest og en mulighet til å markedsføre Ukraina som turistmål. Desverre forsvant noe av denne markedsførings effekten med konflikten på Krim og Donbas. Ukraina var opprinnelig en av søkerne til vinter OL i 2022. Det var Lviv som søkte. Imidlertid trakk Ukraina søknaden på samme tid som Oslo trakk sin søknad. Å bruke penger på markedsføring av Lviv som vertskap for vinter OL var meningsløst i en tid da krigen herjet i øst og Ukrainas økonomi var i krise. EM i basketball som skulle arangeres i Ukraina i 2015 ble flyttet til Frankrike grunnet forholdene i Ukraina.

Shakhtar Donetsk er kanskje den mest kjente klubben i Ukraina. Shakhtar spiller egentlig sine hjemmekamper på Donbas Arena, men har ikke kunne spille der siden konflikten brøt ut i øst Ukraina. Klubben er sterkt mot separatistene. Shakhtar Donetsk spilte sine hjemmekamper i Arena Lviv fra 2014 til vinteren 2016-17. Da flyttet klubben sin hjemmebane til Metalist stadion i Khrakiv. Ved å flytte til Khrakiv er kubben fremdeles i Ukrainsk kontrollert område, samtidig som de er nærmere sitt hjemmsted Donetsk.

Donbas Arena

Donbas Arena ligger i sepratist kontrollert område. 22 August 2014 og 20 Oktober 2014 ble store deler av stadion skadet av granater og artelleri. Bildet viser noe av skadene etter 22 August.

Stadion anleggene i Kyiv, Khrakiv og Lviv har blitt brukt flittig etter EM. Shakhtar Donetsk spilte som tidligere nevnt sine hjemmekamper på Arena Lviv tidligere, men flyttet nylig over til Metalist stadion i Khrakiv. Metalist staion er også hjemmebane til FK Metalist. Dynamo Kyiv spiller sine hjemmekamper på Olumpiastadion. På Arena Lviv er det Karpaty som til daglig spiller sine hjemmekamper.

Jo, fotballen i Ukraina lever videre. Minnene fra EM 2012 er gode. Håpet om at Ukraina på ny kan påta se store arrangement innen sport er stort.

Facebook