«

»

Amnesty: Henretter ukrainske soldater

Amnesty International

Amnesty International

Amnesty International melder at de kan føre bevis for at separatister i Donbas har henrettet Ukrainske krigsfanger. Tidligere har også Amnesty meldt om tortur av Ukrainske krigsfanger er torturert, spesielt i forbindelse med kampene om Debaltseve. Amnesty retter også kritikk mot den Ukrainske hæren for trusler mot noen journalister høsten 2014.

Like etter at separatistene erobret kontroll over flyplassen ved Donetsk utalte de at krigsfanger var noe de ikke lenger skulle ha. Underforstått skulle de henrettes. På sosiale medier florerte det en stund med videoer og bilder av Ukrainske soldater som ble mishandlet og siden drept av separatistene. Ikke alle slike bilder eller filmer skal vi stole på, men Amnesty går neppe ut å sier at de sitter med beviser for at slikt har foregått uten grunn. En annen blogg ved navn Ukraine@war brakte bilder av henrettede soldater tidligere i vinter.

Nestleder for Amnestys avdeling for Europa og Sentral-Asia, Denis Krivosheev sier

De nye bevisene på disse summariske henrettelsene bekrefter det vi har hatt mistanke om i lang tid. Spørsmålet nå er hva separatistlederne vil gjøre med det

Å henrette soldater er et brudd både på Haag konveksjonen og Genève konveksjonen om hvordan soldater og krigsfanger skal behandles. Krigsforbrytelser må selvsagt etterforskes og krigsforbrytere må få sin velfortjente straff. Jeg håper både separatistene, Kyiv myndighetene og Russland ser nytten av etterforsking og reaksjoner mot krigsforbrytelser.

Facebook