«

»

Bekjempelse av økonomisk kriminalitet i fremgang

Hryvnja

Ukraina går tross alt framover sier Sergej Lestsjenko i en reportasje NRK sendte i URIX i går kveld. Han sier dette etter at Roman Nasirov som er sjefen for skatte- og tolletaten, er arrestert mistenkt for å han underslag av et gigantisk beløp.

Lestsjenko har ved flere tilfeller kritisert anti korrupsjonsarbeidet i Ukraina og mener kampen mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet går for sakte. Nylig kom det til håndgemeng mellom ham og repesentater fra Perto Petro Porosjenkosjenkos parti i den Ukrainske nasjonalforsamlig.  Lestsjenko hevder at president Petro Porosjenkosjenkos parti boikottet arbeidet i anti-korrupsjonskomiteen. Les også maidan.no om dette.

Transparensy Internationals index for korrupsjon i 2016 viser at Ukraina tar steg i rett retning for å bekjempe korrupsjon. Ting tar tid, men indexen viser en bedring etter at Viktor Janukovytj ble avsatt. Ukraina innehav likevel en 131 plass over verdens minst korrupte land, en plass de for øvrig deler med Russland som tidligere lå litt «bedre» på listen.

Sergej Lestsjenko sier til NRK:

Men husk på at vi er et ungt demokrati, bare 25 år gammelt, og at det bare er tre år siden det enda mer korrupte regimet til tidligere president Viktor Janukovytsj ble styrtet.

Folket i Ukraina vil redusere korrupsjonen. Problemet er som Sergej Lestsjenko sier at landet er et ungt demokrati. Verken statlige institusjoner, rettsvesen eller økonomi er på et nivå som vi kjenner. Heller ikke tilliten blant folket til politikkere og rettsvesen er særlig høg. Likefult er de små skritt som Ukraina tar i rett retning et skritt mot et stabilt demokrati og mindre korrupsjon.

Facebook