«

»

Bukken og havresekken

Drapet på Boris Nemtsov er et slag mot demokratiet

Drapet på Boris Nemtsov er et slag mot demokratiet

Russiske påtalemyndigheter har tatt ut tiltale mot 5 menn tsjetsjenske menn etter drapet på Boris Nemtsov i Februar. Jeg har tidligere omtalt drapet på denne bloggen. En følelse av at Boris Nemtsov var nok et offer for Putin regimes blodige hånd mot de kreftene i det Russiske samfunn som stiller de ubehagelige spørsmålene. Jeg vil få minne om at drapet fant sted bare noen få dager før Nemtsov skulle komme med sin rapport om krigen i Ukraina.

Putin selv var raskt ute å fordømte drapet. Han påtok seg selv å lede etterforskingen for å ta de skyldige. For meg blir dette som å la bukken passe havresekken. Den Putin kritiske delen av opinionen i Russland var raskt ute med å rette sine mistanker om drapet på regimevenlige aktører, jeg mistanken ble rettet også direkte til Kreml.

En av de tiltalte mennene tilsto først drapet, men har siden trukket tilståelsen tilbake. Han hevder tilståelsen kom etter tortur, noe som støttes av Russisk menneskerettighets organisasjon. De andre 4 har hele tiden nektet noen befatning med drapet. Det er med en vond følelse jeg sitter med. En mistanke om at vi aldri får vite sannheten om drapet.

Å rette anklagene for drapet på Tsjetsjenske menn passer inn som hånd i hanske. Tsjetsjenere har tidligere utført grufulle terrorhandlinger i Russland. Å få noen av de mest militante blant dem arrestert vil passe godt for Russland. Det vil dels være et problem mindre, dels vise handlings styrke ved rask oppklaring og dels vise hvilke terrorister Russland har å kjempe mot.

Hvorfor skulle Tsjetsjenere være interessert i å drepe Boris Nemtsov? En av Putins største kritikere. Sannheten er nok heller den at all opposisjon til Putin ble sett på som positivt fra synspunktet til disse. Da sitter vi igjen med en vemmelig følelse. Sannheten om drapet vil vi aldri få, bare den offisielle som kommer fram etter at disse 5 er dømt.

Etter drapet var det en del som ville ha en internasjonal gransking av drapet. Selvsagt burde så skjedd. Da ville vi i det minste slått oss til ro med noen arresterte Tsjetsjenere. Nå sitter vi med følelsen av bukken og havresekken.

Facebook