«

»

De falske nyhetene

Stop Face er en nettside som avslører Russisk propaganda.

Stop Face er en nettside som avslører Russisk propaganda.

Jeg har drevet denne bloggen siden høsten 2014. Ofte får jeg tips fra andre. Enten via e-post eller kontaktskjemaet på denne siden men også fra sosiale medier. Det kan være ting som dokumenterer de verste overgrep som bilder og videoer, gjerne publisert på facebook, youtube eller enkelt litt mer seriøse sider.

Vi vet alle hvilke propaganda Russland driver med. Det finnes en egen side som er laget for å avsløre Russisk løgn om krigen i Ukraina. Russiske medier kan finne på de mest utrolige historiene om Ukraina. Et eksempel er da en Russisk TV kanal kunne fortelle at det var så vanskelig å få soldater til hæren i Ukraina at menn ble lokket med to kvinnelige slaver etter for å delta frivillig. Dette ble «dokumentert» med et bilde av en mann som angivelig hadde vært å hentet sine to slaver. Mannen kjørte traktor med en tilhenger som blir brukt til å frakte høy i. Bak på tilhengeren satt to eldre kvinner. Jeg forsto selvsagt at dette var en av mange Russiske bløffer. Jeg tenkte med meg selv at hvis jeg først var lovet to kvinnelige slaver er jeg ikke sikker på at disse gamle kjerringene……….. Bildet var etter en rask sjekk publisert første gang i 2004 og da i en helt annen sammenheng selvsagt.

Men vi skal ikke tro at falske nyheter ikke forekommer på Ukrainsk side også. Spesielt den siste tiden har antallet økt. De er som regel lette å avsløre. Et raskt sjekk på bildene som angivelig skal bevise et eller annet er ofte nok. På nettstedet TineEye kan du selv sjekke bilder. Du kan sjekke om de er publisert tidligere og dato. Dette er en rask måte der du selv kan luke vekk mesteparten av de falske nyhetene som vi blir presentert hver eneste dag.

På Ukrainsk side er nok problemet med falske nyheter at enkelte nettsteder er for slappe med å sjekke holdbarheten i et tips. Dermed blir publiserer enkelte nettsteder som tilsynelatende er seriøse en del rykter og falske nyheter. Alle hadde vært tjent med om et tips blir sjekket før det blir videreformidlet. Spesielt aktører som opptrer som seriøse nyhetsformidlere. Ingen er tjent med å spre falske nyheter, kanskje utenom de som først sprer dem. Agendaen er enten å spre løgner eller få oppmerksomhet på facebook. Det er opp til oss alle å sjekke ting før vi formidler det videre.

Ukraina og vi som støtter Ukraina i dets kam må ikke falle så lavt at vi bruker samme metode som Russland. Eksemplene på overgrep i krigen er sterke nok, vi behøver ikke spre falske nyheter i tillegg.

Facebook