«

»

Debaltseve

saveukraineSå skjedde det som de fleste av oss trodde kom til å skje. Separatistene med hjelp av Russiske styrker tok kontroll over Debattside på tross av at våpenhvilen var trodd i kraft for lenge siden. Skildringene om hva som egentlig skjedde da den Ukrainske hæren ble omringet og skutt på mens de enda forlot byen er mange og grusomme. Verden har på ny sett at Russland og separatistene sier noe, gjør noe helt annet.

Hele verden fordømmer bruddene på våpenhvilen, til og med Putin uten at det betyr så veldig mye. Ukrainas president Petro Petro Porosjenkosjenko ber nå om en internasjonal fredsbevarende styrke. Dette blir avvist av separatistene som kaller det for brudd på Minsk forhandlingene. Hva disse terroristene ønsker bør ikke være vanskelig å skjønne. De ønsker å rykke framover i Ukraina og forsyne seg ytterliggere av landområder.

I mellomtiden demonstrerer vest Europa og Nato en mangel på handling som er skremmende. Selv ikke den mest nødvendige hjelp kommer. Hvorfor er det så lite humanitær hjelp til Ukraina? Hvor blir all den økonomiske hjelpen landet er lovet av? Forhandlingslinjen er fulgt fra vest Europa lenge. Til nå har den munnet ut i et par avtaler om våpenhvile. En i september som ble brutt og der separatistene ved hjelp av Russiske styrker forsynte seg grovt av Ukrainas territorier etter at avtalen var inngått. Så ble det for noe over en uke siden enighet om enda en våpenhvile, men på ny brutt av separatistene som forsyner seg på ny av områder som var Ukrainas etter avtalen inngått for 8 dager siden. Vest Europa demonstrerer en handlingslammelse som er påfallende.

Spørsmålet jeg sitter med er hvem som blir neste offer for Russisk aggresjon. Baltikum, Finland eller Svalbard? Hva gjør vest Europa eller NATO den dagen da Russere begynner å vifte med flagg på Baltikum? Har NATO eller EU et system for å gripe inn i et medlemslands indre stridigheter? Eller skal det da også forsøkes med en politisk løsning?

Jeg er faktisk pasifist. Jeg nektet militæret av grunner som ble betegnet som et grenseland til situasjons bestemt nekting. Derfor er jeg en person som ikke ønsker krig og helst ser at fredelige løsninger kan brukes. Problemet er at dette er forsøkt gang på gang uten noe hell.

Våkn opp, se hva som skjer. Ukraina står alene og vesten er handlingslammet.

Facebook