«

»

Denis Voronenkov drept

Denis Voronenkov og Maria Maksakova

Det har skjedd igjen. Et drap på en brysom person som var kritisk til Putins regime. Denne gang er det Denis Voronenkov som er drept. Drapet fant sted i Kyiv i dag. Denis Voronenkov satt tidligere i den Russiske nasjonalforsamlingen Dumaen. Voronenkov flyttet våren 2016 til Ukraina der han ble innvilget statsborgerskap. Voronenkov var gift med sangerinnen Maria Maksakova som også var tidligere folkevalgt til Domaen. Voronenkov ble i formiddag skutt utenfor et av kyivs hoteller av ukjent gjerningsmann.

Årsaken til at paret forlot Russland skal være at de følte seg forfulgt av de Russiske sikkerhetstjenester. Voronenkov har i en rekke intervjuer kritisert Russlands krigføring i Ukraina. Da han satt i det Russiske parlamentet var han positiv til Russlands annektering av Krim, noe han senere har gått tilbake på. Voronenkov tilhørte kommunistene i den Russiske nasjonalforsamlingen. Han var på vei til et møte med Ilya Ponomarev da han ble drept. Ilya Ponomarev er også tidligere medlem av den Russiske nasjonalforsamlingen. Årsaken til at Denis Voronenkov flyktet til Ukraina sammen med sin kone Maria Maksakova var at de følte seg forfulgt av Russiske sikkerhetstjenester. Han var etterlyst av Russiske myndigheter angivelig for en eiendomsvindel sak.

Denis Voronenkov skulle være et sentralt vitne mot Viktor Janukovytsj og Russlands bruk av militærmakt i Ukraina. Etter drapet skriver Ilya Ponomarev på facebook

I have no words. The security guard was able to injure the attacker. The potential theory is obvious. Voronenko was not a crook, but an investigator who was fatally dangerous to Russian authorities

Ukrainas president Petro Petro Porosjenkoshenko kaller handlingen som «begått av Russisk statserrorisme» Petro Porosjenkoshenko sier videre

Voronenkov was one of the main witnesses of the Russian aggression against Ukraine and, in particular, the role of Yanukovich regarding the deployment of Russian troops to Ukraine»

Drapet på Denis Voronenkov.
Foto: Sergei Chuzavkov, AP

En facebook gruppe jeg er med i diskuterte Voronenkov saken for en tid siden. Vi var engstelige for hva som ville skje og som en skrev «Han får nok snart drikke te». Det vedkommende siktet til var selvsagt det faktum at Vladimir Kara-Murza for en stund siden ble innlagt på sykehus med organsvikt etter å ha blitt forsøkt forgiftet. Dette forteller egentlig hvor farlig det er å være i opposisjon i dagens Russland.

Alt tyder på at Russiske myndigheter igjen utfører et drap på en person de annser som farlig for regimet. Listen over drap begått av Putinregimet er lang. Boris Nemtsov, Aleksandr Litvinenko, Sergei Yushenkov, Paul Khlebnikov (amerikansk journalist som gransket Russisk korrupsjon), Anna Politkovskaya, Natalja Estemirova, Stanislav Markelov, Anastasia Baburova, Umar S. Israilo og Sergej Magnitskij (advokat som døde av tortur i Russisk fengsel iflg Helsinforskomiteen). les mer i Dagbladet om dette. Når vi i tilegg vet at flere kritikkere til Russlands regime blir fengslett eller får lange straffer forstår vi at Russland slik de fremstår under Putins ledelse er et regime som styrer med bruk av vold og rå makt.

Hør SR om dette

Link til The Guardian

Link til Dagbladet om tidligere drap begått av Russland

 

Facebook