«

»

Donbas et nytt Transnistria?

Transnistria riksvåpen

Transnistria riksvåpen

2 September 1990 erklærte Transnistria seg som uavhengig fra Moldova. På samme måte som separatistene i Lugansk og Donetsk gjorde i Ukraina våren 2014. Dette førte til en krig mellom Transnistria og Moldova og Russland involverte seg i konflikten ved å sende den 14. armé for å kjempe på Transnistria side. Jo, du har helt rett. Opplegget med det vi ser i Øst Ukraina er det samme, metodene de samme og målet er kanskje også det samme, en frosset konflikt slik det ble mellom Moldova og Transnistria etter at Moldova ble tvunget til å undertegne en «fredsavtale» 21 Juli 1992. Opplegget var nesten likt også på Krim våren 2014.

Siden den gang har i praksis Transnistria vært en egen republikk. Russiske «fredsbevarende» styrker er der fremdeles for å «overvåke» fredsavtalen. Russland bruke hvert år store summer for å støtte Transnistria økonomisk. Siden den gang har det blitt avholdt en folkeavstemming i Transnistria der et stort flertall av befolkningen stemte for å bli en del av Russland. 18 Mars 2014, det vil si om trent da urolighetene i Donbas startet ba Transnistria formelt om å bli tatt opp som en del av Russland. Link til Wikipedia.

Som jeg skrev tidligere er opplegget det samme. Noen tar makten lokalt, erklærer uavhengighet og får støtte militært av Russland. En «folkeavstemming» blir avholdt for liksom å legitimere det hele. Spørsmålet om hvorfor Russland gjør dette har jeg skrevet en del om på bloggen tidligere og skal derfor ikke spekulere videre i det, men vil heller se litt på en frossen konflikt.

Ved en frossen konflikt så har Russland på mange måter skaffet seg territorier de formelt ikke kontrollerer. De har ved en frossen konflikt skaffet seg all den innflytelse de ønsker. Russiske «fredsbevarende styrker» hva er det? Jo, egentlig et annet navn på Russisk militært nærvær. Russisk nærvær er igjen det samme som å kontrollere et området militært. Med andre ord å få en frossen konflikt er egentlig det samme som å annektere et annet lands territorier. Ordet frossen konflikt er et annet, men realitetene det samme.

Når noen snakker om å få i stand en frosset konflikt, er det i realiteten det samme som å anerkjenne Russisk anneksjon av et område. En frosset konflikt i Øst Ukraina vil være nok et knefall for Putin regimes aggresjon. Spørsmålet er hvor lenge Putin får lov å drive på denne måten. Ukraina er ikke første plassen det skjer og blir neppe den siste. Spørsmålet er heller hvem som får besøk av Russere neste gang.

Facebook