«

»

Energi krise

Godsvogner med russisk kull står på en togstasjon i den sibirske byen Krasnojarsk, kull som normalt også ville tatt veien til Ukraina. At russiske myndigheter har suspendert kullsalget til nabolaget, har forverret kullmangelen.

Godsvogner med russisk kull står på en togstasjon i den sibirske byen Krasnojarsk, kull som normalt også ville tatt veien til Ukraina. At russiske myndigheter har suspendert kullsalget til nabolaget, har forverret kullmangelen.

Det er vinter. Det er kaldt og det er energi krise i Ukraina. Det statlige energiselskapet Tsentregergo ser ikke ut til å være det mest velorganiserte selskapet. Energiminister Demtsjysjyn truet med å gi hele ledelsen i energiselskapet sparken etter at det ble klart at Ukraina holder på å gå tom for kull. Som om ikke kullmangel er et problem så har det lenge vært problemer med å få tak i nok gass. På toppen av dette kommer også at landets største atomkraftverk har vært delvis stengt den siste tiden på grunn av tekniske problemer.

Russland har lenge ikke ville levere kull til Ukraina som et ledd i den konflikten de har med landet. For noen dager siden inngikk Ukraina og Polen en avtale om leveranse av polsk kull. Det varte ikke lenge før Radio Russlands stemme kunne melde at Russland gjenopptar leveransene av kull til Ukraina. Ukraina har selv store mengder kull, men disse ligger for en stor del i de okkuperte områdene av Donbas. Link til Dagens Nærlingsliv.

I Oktober inngikk Statoil en avtale med Ukraina om salg av gass. Russlands leveranser av gass til Ukraina har vært svært ustabil, noe som blant annet skyldes uenighet om pris. Russland stanset leveransen av gass tidligere på grunn av ubetalte leveranser. Uenigheten om prisen er blant annet fordi Ukraina og Russland ble enig om en supsidiert pris på gass som en del av betalingen for at Russland fikk ha flåtebase på Krim. Etter at Krim ble tatt av Russerne skrudde de opp prisen til et uakseptabelt nivå.

For noen dager siden var det en ulykke på Ukrainas største atomkraftverk i Zaporizhje. Det var en kortslutning i en reaktor som forårsaket problemene skriver Klassekampen. Tidligere i høst inngikk Norge og Sverige en avtale med Ukraina om sikring av landets atomkraftverk. Alle som husker tilbake til 1986 og Tsjernobyl ulykken vil forstå at sikring av slike anlegg er nødvendig.

Krisen i energiforsyningen i Ukraina viser klarere enn noe annet hvor viktig det er for et land å ikke bli fullstendig avhengig av et annet land med så elementære ting som energi. Russland bruker helt kynisk energikrisen i Ukraina. I Januar er det jul og nyttårsfeiring i Ukraina. Om feiringen blir med varme eller i kulde får tiden vise. Vi får håpe at fornuften vinner og at Ukraina får dekket sitt energibehov.

Facebook