»

Et tilbakeblikk

ukrainflaggkartDet er Mandag i Ukraina. 8 dager etter at Ukraina valgte sine representanter til nasjonalforsamlingen og dagen etter at separatistene avholdt sitt valg i Donetsk og Lugansk. Valget til separatistene blir for øvrig ikke anerkjent av andre utenom Russland.

Hva har så skjedd i Ukraina fra November 2013 og til nå? Jo, jeg skal gi et lite tilbakeblikk.

Det var November i Ukraina. Folket i landet som ligger sentralt i Europa er leie enkelte ting. De er lei korrupsjon, lei byråkrati, lei politikere, lei lave lønninger, lei det store skille i inntekter, lei Russlands arm rundt landet. Daværende president Viktor Janukovytsj har forhandlet med EU om en samarbeidsavtale. En avtale som vil gjøre det mulig for Ukrainere å reise uten pass til vesten, kanskje også en mulighet for folk å finne seg jobb utenfor landets grenser. Russland presser Ukraina. De ser på Ukrainas tilnærming til EU som en fare. Putin vil heller ha Ukraina med i tollunionen sammen med Russland, Hviterussland og Kasakhstan. Folket er lei dette. Å være økonomisk avheng av et land slik Ukraina har vært helt siden oppløsingen av gamle Sovjetunionen har vært svært uheldig. Ukrainere føler seg utnyttet av Russland og av en elite som lever et liv i luksus.

Ukrainere viste sin sympati ovenfor drepte landsmenn

Ukrainere viste sin sympati ovenfor drepte landsmenn

Så skjer det. Viktor Janukovytsj vil ikke undertegne avtalen med EU. Han vil i stede undertegne avtalen med Russland. Folket, som så på avtalen som en mulighet til endelig å bli en del av Europa fikk nok. Maidan plassen i Kyiv ble et symbol på at folket hadde fått nok. På plassen tok i første omgang studenter til for å protestere, siden kom andre grupper til. Gamle damer, arbeidere forlangte etter hvert presidentens avgang. Det hele toppet seg ved et blodbad utført av støttespillere fra Janukovytsj, likene lå igjen på Maidan. Neste morgen var folk rasende. Skyte ned demonstranter på den måten. Presidenten hadde allerede innsett alvoret og flyktet til Russland.

Russland fordømmer folket og kaller det statskupp begått av fascister. Tenk å kalle et helt folk for fascister. Det var OL i Sotsji i disse dager. Vi ventet i spenning med hva Russland ville gjøre etter at sitt eget prestisje OL var slutt. Svaret fikk vi umiddelbart etter OL. Russiske styrker invaderer Krim. Det vil si enda ikke offisielt, men det er ikke å ta feil av Russiske styrker der alle identiteter til Russland er fjernet. Noen her hjemme som skulle ha greie på slikt kalte dette for sabelrasling. Det kom ikke til å skje noe mer. Svaret fikk vi også raskt. Russiske styrker sammen med en del separatister i området tok over styringen og skrev arrangerte et valg der folket kunne stemme på hvilke nasjon Krim skulle tilhører. Valget var helt uten observatører og var en stor farse.  Resultatet ble som ventet, Russland tok over hele området og innlemmet det i sitt imperium. I ettertid har Putin innrømmet at Russiske styrker var aktive på Krim.

Umiddelbart etterpå var det Donetsk og Lugansk som sto for tur. På samme måte utrustet Russland noen av de lokale med våpen og samtidig sendte de soldater til området uten å innrømme det. Det ble holdt to valg også her. I Donetsk og Lugansk hvor valget var en like stor farse som på Krim. Ved valglokalene sto separatister med automat våpen over stemmeurnene og kunne se hva hver enkelt stemte. En Ukrainsk venn av meg, bosatt i Lugansk på den tiden snudde da han så dette. Det var ikke vits i å stemme, dessuten fryktet han at sin stemme for fortsatt tilhørighet til Ukraina kunne medføre fare for ham. Valgene er igjen kun anerkjent av Russland. Resultatet av dette fiktive valget var at disse områdene ville opprette egne land.

Nå begynte en tid med store kamper. Flere tusen blir drept. Folk flykter fra områdene både østover til Russland og vestover til vest Ukraina. Etter en tid ser det ut til at den Ukrainske hæren er i ferd med å vinne over separatistene. Det er bare spørsmål om dager før de må kapitulere fortalte en ekspert på TV. Så kommer den første «hjelpe kolonnen» fra Russland. I følge Russland inneholder den humanitær hjelp til området, i følge Ukraina er det forkledd aksjon for å sette inn soldater og mer våpen. Hjelpekolonnen nærmest lurer seg inn. Merkelig nok snur krigen totalt og separatistene kommer igjen på offensiven.

En våpenhvile blir etter hvert inngått av partene. Russland garanterer å trekke alle styrker ut av området og det blir opprettet en de militær sone på 30 km. Dette til tross, kampene fortsatte og Russland har nærmest stikk i strid med inngåtte avtaler fortsatt sin oppbygging av militære styrker. I skrivende stund står store russiske styrker og det forventes en Russisk opptrapping av konflikten.

I går avholdt separatistene sitt valg i de okkuperte områdene. Et valg som ikke blir anerkjent av andre enn Russland. Utfallet er egentlig gitt på forhånd. Alle kandidatene vil at disse områdene skal bli en del av Russland.

Hva som blir neste trekk i denne konflikten kan vi bare gjette oss til. Vil Russland forsøke å ta kontroll over områdene sør øst i Ukraina helt ned til Moldova? I skrivende stund kan det se slik ut. Spørsmålet er også om vesten har bein nok i nesen til å ytterligere øke sanksjonene mot Putins Russland. Sanksjoner som ser ut til å ramme Russland, men likevell ikke nok.

Facebook