«

»

G20 toppmøte viktig for Ukraina

G20 toppmøte i Hamburg

G20 toppmøtet blir avholdt i Hamburg 7-8 Juli. Det knytter seg spesielt stor forventning til møtet fordi det blir første gang Trump og Putin møtes siden Trump ble innsatt som president. Et av temaene som forventes tatt opp mellom Trump og Putin er Ukraina.

Trumps første halve år som USAs president har vært preget av uforutsigbarhet. Mulig Russisk involvering i det amerikanske valget er under etterforsking. Noe som tydeligvis plager Trump. Opplysninger om at Trumps tidligere sjef for valgkampen Paul Manafort skal ha mottatt store pengebeløp fra Viktor Yanukovychs parti er en ytterligere styrke i mistanken om sterk Russisk påvirkning av Trumps valgkamp.

Nå er det slik at Trump kanskje har holdt en hardere linje ovenfor Russland enn det Obama gjorde. Ikke så rart egentlig. Trump har et behov for å vise fasthet ovenfor Russland til kongressen og Senatet. Selv i hans eget parti hersker det stor tvil og engstelse. En oppmykning av forholdet til Russland vil bli svært vanskelig å forsvare.

Likevel er det spenning til møtet mellom Trump og Putin. Trump framstår uberegnelig. Tidligere antydet Trump at USAs sanksjoner mot Russland skulle knyttes til nedrusting og ikke Ukraina. Under valgkampen antydet Trump at sanksjonene kunne lettes eller tas bort dersom det ble enighet om atomnedrusting. Som president har Trump gitt forsikringer om at sanksjonene ikke vil bli lettet før Russland oppfyller kravene til Minsk 2 og trekker seg ut av Krim.

Norge skal også delta på G20 toppmøte som Tysklands gjest. Dette innebærer at Norge kan ta opp saker de selv synes er viktig. Jeg vil håpe Norge benytter anledningen til å ta opp Ukraina med den Russiske delagasjonen. Med et uforutsigbart USA er det viktigere enn noen gang at Europa står samlet. Et samlet vest Europa må sette press på Putin både når det gjelder Ukraina, men også menneskerettighetene i Russland

For Ukraina er samtalene mellom Trump og Putin svært viktige. En politisk hestehandel mellom Putin og Trump har blitt antydet fra mange hold. En slik hestehandel vil neppe være i Ukrainas interesser. Trump og Angela Merkel har et temmelig anstrengt forhold, noe som egentlig gjenspeiler Trumps forhold til hele vest Europa. Europa behøver i større grad enn noen gang å stå samlet.

Facebook