«

»

Gjenvinne tapte territorier

Anton Shekhovtsov

Anton Shekhovtsov

Anton Shekhovtsov skriver i sin blogg den 19 september om hvordan russiske høgre ekstreme var med under dannelsen av et nytt svensk parti og hvordan Russerne gir penger til det svenske partiet.  Shekhovtsov er senior stipendiat ved Legatum Instituttet og førsteamanuensis i forsking ved Euro-Atlantiske samarbeidsråd.

Tidligere har jeg i bloggen min skrevet litt om hvordan Russland gir økonomisk støtte til høgre ekstreme grupper i vest Europa. Det franske partiet Nasjonal Front (Le Pens parti) fikk lån av en Russisk bank til å finansiere sin virksomhet.

Anton Shekhovtsov skriver at det er det høgreekstreme partiet Rodina og Russian Imerial Movement (RID) ønsker å bygge et høgre radikalt nettverk i eurpa som har til formål å gjennreise det tapte Russiske imperium og dets territorier. RID har vært aktiv i krigen i Ukraina og annekteringen av Krim. RID var representert ved lederen Stanlislav Vorobyov under dannelsen av det nye partiet i Sveige. Stanlislav Vorobyov var selv på Krim under Russlands annekteringen av området, mens andre fra RID var i øst Ukraina å hadde samtaler med pro Russiske interesser der. Det er også RID som har koordinert den såkalte «humanitære hjelpen» fra Russland til de separatist kontrollerte områdene i øst Ukraina.

Det finnes mange beviser på at høgre ekstreme krefter i Russland står Putin nær. Putin bruker disse kreftene dels for han har samme drøm om å gjenreise Russlands imperium og dels for å bruke høgre ekstreme til å destabilisere Europa. Et paradoks er det at mens Russland selv gir pengestøtte til organisasjoner i vest Europa så har Russland selv innført lov som forbyr utenlandsk «påvirkning». Lover som i praksis gjør at opposisjon og systemkristiske medier i Russland er avskåret fra utenlandsk støtte.

Hvordan skal vi forhindre at Russland bevist bruker høgre ekstreme grupper i sin langsiktige strategi? Skal vi gjøre som Russland, å forby utenlands støtte? Skal vi fremdeles være naive og la Russland få stadig flere støttespillere i vest Europa? Den fascistiske bølgen som Russland forsøker å få over oss må forhindres. Russlands drøm om å gjenreise sitt gamle imperium må stoppes. Et ledd i å gjenreise det gamle imperiet er Ukraina. Det er der kampen står nå.

Facebook