«

»

Harde kamper ved Donetsk

Militær kolonne uten identitet i øst Ukraina

Militær kolonne uten identitet i øst Ukraina

Like før helgen meldte både Ukrainske myndigheter og flere uavhenige kilder at en konvoi på 32 tanks hadde passert grensen fra Russland og var nå i de opprørskontrollerte områdene av Ukraina. Reuters skrev om dette på Fredag. Russland har som vanlig benektet at de har sendt hverken militært utstyr eller soldater til Ukraina. OSSE melder om en kolonne på om lag 40 militær kjøretøy uten skilt og annen identitet er observert av dem i de opprørskontrollerte områdene.

Tankene går tilbake til Krim. Samme opplegget, samme løgnen fra Russland. Opplegget var Russiske styrker på Krim ribbet for all identitet. I ettertid har Putin selv innrømmet at det var regulære russiske tropper på Krim før den omstridde folkeavstemmingen der. Link til NRK om dette.

Dermed ser det ut til å gå mot en ny opptrapping av krigen med Russiske soldater i aktiv tjeneste på Ukrainsk jord.  Russiske soldatmødre har i lengre tid krevd at Putin forteller sannheten. En sannhet han fortier, men som mødre til Russiske soldater som er drept eller såret i Ukraina kjenner godt. Link til Aftenposten.

Hvorfor denne Russiske benektelsen av at de har regulære tropper i Ukraina? Årsakene er mange og jeg skal gi min versjon i korte trekk her.

— Russland vet at en innrømmelse av å ha regulære styrker vil føre til enda kraftigere fordømmelse og sanksjoner internasjonalt.

— Da Ukraina ble uavhengig i 1991, garanterte Russland for Ukrainas grenser. En garanti de ser helt bort fra 23 år senere.

— Russlands indre opinion. Hvordan ville vanlige Russere egentlig reagert når de fikk vite sannheten. Russere ser Ukrainere som sine søstre. Russiske massemedier er ikke kjent for å fortelle sannheten. Russland ligger helt nede på 148 plass på Press Freedom Index for 2013. Ukraina ligger heller ikke godt ann men havner noen plasser foran Russland på en 126 plass av de 179 landene på lista.  Løgnen Russerne er blitt fortalt gjennom egen presse ville lett blitt avslørt.

— Et annet spørsmål er Russlands forhold til Nato ved en innrømmelse av regulære styrker. Så lenge de ikke innrømmer slike styrker vil det være vanskeligere for NATO å gjøre noe. Russlands frykt er nok på tross av at NATO neppe ville gått til noen militær aksjon i Ukraina.

mothers

Når jeg skriver dette er situasjonen veldig spent og spørsmålene mange. Nok en gang blir ord som Russisk sabelrasling brukt fra enkelte. Det samme hørte vi fra eksperter i vinter i Februar da det hele startet på Krim. Jeg søkte litt på Google og linker til Dagen som brukte denne betegnelsen den 27 februar 2014.

Det pågår harde kamper nær Donetsk. Russiske droner er observert i og rundt Mariupol. En by med strategisk beliggenhet og der store Russiske styrker står svært nær byen. Hva fortsettelsen vil bringe vet vi ikke.

De sanksjonene som er satt inn fra vestens side for å ramme Russisk økonomi ser ut til å virke. Dersom det nå viser seg at Russland igjen står bak eller støtter en ny offensiv fra separatistene bør disse sanksjonene trappes opp ytterligere. Hva en opptrapping innebærer får andre vurdere. Russland skal snart arrangere et nytt propaganda arrangement. Det er fotball VM 2018. En boikott der vil være et prestisjefylt nederlag for Putin.

For Ukrainas president Petro Petro Porosjenkosjenko vil de neste dagene være vanskelige. Å forholde seg til Russland som gang på gang har gått bort fra inngåtte avtaler kan ikke være lett.

Facebook