«

»

Homofil i Ukraina

Forholdene for Homofile og lesbiske i Ukraina har bedret seg noe de siste årene. Imidlertid gjenstår mye før aksepten for denne gruppen er slik vi er vant med i Norge. Ukraina har et langt mer tollerangt forhold til homofile og lesbiske enn det vi finner i mange andre land i øst Europa. I Russland er det innført strenge lover som forbyr homofil propaganda. Tilsvarende lover var ønsket også i Ukraina før Maidan revolusjonen, men etter Maidan har det skjedd en endring. Etter revolusjonen ble det innført en ny antidiskrimineringslov som ikke bare omfatter seksuell legning, men også transepersoner. Les mer om dette på Gaysir.no

Sommeren 2016 ble en parade for homofile arrangert i Kyiv. I paraden fant vi også representanter for det Ukrainske parlamentet, som deltok som en støtte. En slik markering ville vært helt utenkelig i Ukraina for få år siden. 6000 politifolk sørget for at markeringen gikk temmelig greit. Imidlertid var det et par episoder der deltakere ble banket opp.

Homofilt ekteskap i Ukraina er ikke aktuelt i følge president Petro Petro Porosjenkoshenko. Han sa dette som en forsikring til den Ukrainske kirke. På samme måte som i Norge er homofilt ekteskap problematisk for kirken. I følge lederen for Homofilt forum i Ukraina Svyatoslav Sheremet, har 10.000 ukrainere inngått homofilt ekteskap i utlandet.

Blant vanlige Ukrainere vokser det også fram en stadig større forståelse for homofiles rettigheter. Men gamle holdninger henger enda i. Spesielt deler av det vi kan kalle for Høgre Sektor i Ukrainsk politikk har en mer fiendtlig holdning til homofili. Veien å gå for de skjeve i Ukraina er fremdeles lang. Holdninger endres ikke over natten og heller ikke ved å innføre lover. Ting tar tid, men Ukraina er på rett vei.

Facebook