«

»

Hvem bør få Nobels Fredspris?

NG-logoDet er noen få dager til Nobels Fredspris for 2015 skal offentliggjøres. Hvert år knytter det seg spenning til hvem som får det som mange betrakter som verdens viktigste pris. Jeg vil løste fram min kandidat å si litt om hvorfor mitt valg er Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta har i flere år vært blant favorittene til å vinne Nobels Fredspris. Avisen er en uavhengig og Putin kritisk avis. Avisen har siden starten i 1993 vært et fyrtårn i den Russiske frie pressen og har måtte betale for dette gjennom å ha fått flere journalister drept. Blant de drepte journalistene er Yuri Shchekochikhin, Anna Politkovskaya og Anastasia Baburova.

Wikipedia om Novaja Gazeta

En fredspris til avisen som fremfor noen andre har vært og er et fyrtårn i Russisk presse vil ikke bare være en seier for denne ene avisen, men for hele opposisjonen i Russland. Det vil være en annerkjennelse fra verdenssamfunnet til hele arbeidet som systemkritikere, journalister og menneskerettighets forkjempere gjør hver dag. Det er også nominert flere menneskerettighets organisasjoner i Russland som for eksempel Civic Assistance Committee. En fredspris til denne organisasjonen vil selvsagt være svært viktig og ha mange av de samme effektene som en fredspris til Novaja Gazeta. Da jeg faller på at Novaja Gazeta bør få prisen er det for avisens uredde journalistikk som ikke har latt seg stoppe, selv om flere av avisens journalister har måtte betale en høg pris.

I 1975, under den kalde krigens dager fikk Andrej Sakharov Nobels Fredspris for sitt arbeid for menneskerettighetene og nedrusting. Det er på tide at Nobels Fredspris blir gitt til en organisasjon elle privatperson som kjemper mye av den samme kampen, dog i et land med endret navn, men der synet på pressefrihet, menneskeretter og fred ikke har endret se på disse 40 årene.

Facebook