«

»

Kontinuerlig Cyber angrep

Cyber attack

Ukraina har vært og er utsatt for det største cyber angrepet som verden noen gang har sett. Det er Andy Greenberg som sier dette til nettstedet NPR den 22 juni. Noen dager etterpå det vil si 27 juni opplevde Ukraina på ny et omfattende cyberangrep. Dette angrepet har blant annet rammet flyplassen i Kyiv og flere store banker. I følge mine Ukrainske kilder er blant annet flere bankkunders kontoer blitt tappet for penger.

I følge Andy Greenberg har Ukraina vært utsatt for et vedvarende cyberangrep som har vart i 3 år. Et Cyberangrep han beskriver som et Russisk test på hvor langt de kan ramme et annet land med sine cyberangrep. Disse cyberangrepene har rammet de fleste sektorer i Ukraina. Det gjelder blant annet finans, transport, militæret, politikk og strømforsyning. Data er blitt slettet, datamaskiner ødelagt og i noen grad rammet organisasjoners grunnleggende funksjoner.

Andy Greenberg forteller blant annet om hvordan Russiske hackere tok kontroll over den Ukrainske valgkommisjonens offisielle sider. Der var de i ferd med å legge ut en falsk nyhet om at kandidaten til et høgre ekstremt vant valget. Dette ble oppdaget og valgkommisjonen fikk ordnet opp i dette før resultatene ble offentliggjort. Imidlertid gikk flere Russiske medier ut å fortalte at denne kandidaten vant presidentvalget. For ordens skyld, Russland beskylder Ukrainsk politikk for å være fascistisk. Faktum er at denne kandidaten fikk ca 1% av stemmene. Kanskje er det slik at Russland ville legge ut denne falske nyheten i håp om indre uro i Ukraina?

Andy Greenberg tekker fram en rekke hendelser, blant annet med strømnettet i Ukraina. Hans analyse er at Ukraina blir utsatt for disse angrepene dels som en del av den faktiske krigen mellom Ukraina og Russland og dels fordi Russland ønsker å sende et slags signal hva de er i stand til. Et signal som kanskje først og fremst er rettet til USA.

I følge 112UA skal nå Jens Stoltenberg ha sagt under en pressekonferanse at NATO vil hjelpe Ukraina til å beskytte seg selv mot massive cyber angrep. Etter min mening er dette en god hjelp til Ukraina. Faktisk kan også Ukrainas evne til å beskytte seg være noe NATO kan dra nytte av.

Les mer om Tirsdagens cyberangrep her:

Facebook