«

»

MH17 hvem har ansvaret?

Slik så meldingen en stolt seperatist la ut på facebook etter . nedskytingen av MH17. Senere ble meldingen slettet.

Slik så meldingen en stolt seperatist la ut på facebook etter . nedskytingen av MH17. Senere ble meldingen slettet.

Hvem har ansvaret for at Malaysian Airlines rute MH17 ble skutt ned over separatist kontrollert området i øst Ukraina den 17 juli. 298 mennesker mistet livet i konfliktens mest dramatiske øyeblikk.

Begge parter har beskylt hverandre for nedskytingen. Men de aller fleste peker på at flyet ble skutt ned av separatister med avansert russisk utstyr. Indisiene mot at seperatistene skjøt ned flyet er til dels meget sterke, blant annet gjennom en facebook melding fra Igor Strelkov som er en av lederne for seperatistene la ut like etter nedskytingen. Da skøt han av at de hadde skutt ned enda et Ukainsk jagerfly. Senere ble denne facebook meldingen slettet. Ukrainske myndigheter har også lydopptak av der en av seperatistene si «helvete det er nesten 100% sikkert at det er et passasjerfly. Link til VG om dette.

Russfland hverder på sin side at Ukraina står bak å hevder at et Ukrainsk jegerfly var i nærheten av MH17 da det ble skutt ned.

 

 

 

 

MH17 knust etter nedskytingenVi vet også at Ukraina ikke har skutt ned noen fly fra Russland eller seperatistene hverken før eller etter den tragiske hendelsen i Juli. Hvorfor skulle de som Russland hevder ha skutt ned dette flyet? Vi vet samtidig at separatistene har skutt ned flere Ukrainske jagerfly både før og etter hendelsen. De fleste mener at separatistene skøt ned MH17 i den tro at det var et Ukrainsk jagerfly, altså et uhell.

Jeg er ikke noen ekspert på slike ting, men jeg har forstått at et passasjerfly er utstyrt slik at det skal kunne vises at det er et passasjerfly og ikke et militær fly. Separatistene kan umulig ha fulgt prosedyrene. I følge Nato ble også bakke til luft utskytings utstyret som ble brukt flyttet over til Russland igjen like etter nedskytingen.

Spørsmålet mitt er hvorfor ikke separatistene og Russland kan legge seg flate og innrømme hendelsen. Fortelle slik det egentlig var at det var et uhell. Nå avventer hele verden i stedet den internasjonale granskingen som neppe er ferdig på veldig lenge.  Hadde de innrømmet forholdet ville de etterlatte endelig fått et svar. Separatistene og Russland ville også fått ro rundt denne tragiske hendelsen.

Facebook