«

»

Minnene fra Maidan

Ukrainere viste sin sympati ovenfor drepte landsmenn

Ukrainere viste sin sympati ovenfor drepte landsmenn

Jeg vil benytte denne bloggen til å minnes det som skjedde på Maidanplassen vinteren 2014. For ett år siden omkom 53 mennesker i det som skulle vise seg å være Viktor Yanukovych siste krampetrekninger. Jeg legger ved en link til Hans-Wilhelm Steinfeldt i NRK, da han for ett år siden skildret og kom med sine betraktninger om Ukraina. Dessverre fikk Steinfeldt rett i sin litt dystre analyse. Når han sier «Kanskje også med borgerkrig som resultat. Måtte gud forby» var denne litt dystre analysen fra Maidan mer treffende enn noen den gang kunne forestilt seg.

Ett år etter disse hendelsene kan vi se et resultat så skremmende, at Europa skjelver. Russlands aggresjon i konflikten ved åpenlyst å støtte separatistene med både våpen og soldater, gjør dette til den alvorligste krisen i verden siden Cuba krisen.

FN opererer med ca 5.500 drepte. Disse tallene er alt for lave og tysk etterretning oppga nylig tall på 50.000 drepte. Hvor mange, spiller faktisk mindre rolle. Hver og en av de drepte er en for mye. Bak hvert dødsoffer finner vi koner som savner sin mann, barn som mistet pappa, mor som mistet datter. Vi finner angst, savn og minner. De tallene som det ikke fortelles noe om er de som lever i angst i Donetsk, Lugansk, Mariupol og ja, i hele Ukraina.

Dagens blogg er fra min side skrevet for å minnes de døde og sende mine tanker til de etterlatte og de tusenvis som har levd under angst. Mine tanker kan ikke gi dere fred, men kanskje en trøst.

Facebook