«

»

Morten Jentoft

NRKEgentlig skulle det vært unødvendig å bruke tid på å kommentere NRKs korspondent i øst Europa. En korspondent skal gi et balansert syn på ting som skjer, enten det er i Ukraina, Russland eller andre steder. Men Morten Jentofts virksomhet fortjener å få en kommentar fra min side.

På Torsdag var U-Rix på TV. Et fint og balansert innslag. Men det mest positive med U-Rix denne Torsdagen av at Morten Jentofts direkte kommentar fra Donetsk ble brutt på grunn av dårlig lyd. Verre var det å høre Morten Jentoft på NRK dagsrevyen Søndag 1 februar. Typisk nok kommer Morten Jentoft med en del opplysninger uten å nevne årsaken til at ting er slik. Jeg skal ta et par eksempler.

Å si at dette er en borgerkrig er å strekke ting veldig langt. Sannheten er at det er en krig konstruert av Russland, noen tilhengere i Donbas og en gruppe Russiske høgre ekstremister med Igor Girkin i spissen. Morten Jentoft hadde selv en reportasje om dette på Lydfil om NRK P2s Nyhetsmorgen 25.11.2014

I NRK dagsrevyen sier Jentoft at Ukraina har sluttet å betale ut lønn til offentlig ansatte og til pensjonister. Dette er riktig, men Jentoft burde selvsagt også nevnt hvorfor utbetalingene er stoppet. Ukraina har «frosset» disse utbetalingene. Det vil si at de blir utbetalt når det er fred i området. Slik det er nå ville utbetalinger vært det samme som å støtte separatistene økonomisk, noe Ukraina selvsagt ikke gjør. Ukraina fortsatte faktisk å sende pensjoner og lønn til disse områdene til sent i høst, problemet var at transporten med penger ble ranet av separatistene. Link til The New York Times. Ukraina stoppet faktisk ikke utbetalingene før i November. I dagsrevyen ser vi pensjonister som ikke har fått utbetalt penger siden August. Hvor er de blitt av da? Svaret burde Jentoft opplyst om.

Morten Jentoft fremstiller det ofte slik at Ukraina skyter raketter inn i boligområder i Donetsk. Jentoft burde selvsagt nevnt årsaken til dette. Det er dokumentert mange ganger at separatistene bruker lokalbefolkningen nærmest som levende skjold. Når separatistene skyter opp sine raketter fra boligområder, så viser det med all tydelighet hva som skjer.

Jeg synes det er merkelig at Morten Jentoft får nærmest gå fritt rundt i Donetsk å lage sine reportasjer. Merkelig fordi få eller ingen vestlige journalister får det. Om han er en journalist som separatistene har kontroll på skal jeg ikke påstå, bare synes det er veldig rart.

Facebook