«

»

Nektet visum til Solhjell og Grande, hvorfor?

Solhjell og Grande

I dag kom meldingen at Bård Vegard Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V) ikke fikk visum til Russland. Det var i forbindelse med Stortingets utenriks- og forsvarskomité de fikk avslag på sin visumsøknad. Utenriksminister Børge Brende (H) sier at han har vært klar over at disse to kanskje ikke ville få visum siden November, men at UD arbeidet med Russland slik at de skulle få Visum. Likevel velger Russland å nekte disse innreise. Begrunnelsen til Russland er Norges sanksjoner som er en reaksjon på Russlands annektering av Krim og senere Russlands maktbruk ovenfor Ukraina i øst Ukraina.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité skulle reise til Russland for samtaler 2 og 3 februar, men nå blir det ikke noen reise for Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Et naturlig og riktig valg av Norge.

Spørsmålet er hvorfor disse to ble nektet visum. Er det en ren tilfeldighet eller er det noe spesielt med disse to som gjør at visumnekten rammer dem. Jeg har tenkt litt over dette og finner egentlig en naturlig forklaring når det gjelder Bård Vegard Solhjell. Høsten 2014 gjorde SVs landsstyre et vedtak i forbindelse med krisen i Ukraina som Solhjell ikke kunne stille seg bak. Han var en av dem i partiet som fikk omgjort vedtaket. Les mer om dette på nyemeninger i Dagsavisen

For meg er det tydelig at Russland gjengjelder EUs sanksjoner som Norge er en del av. Veldig beklagelig at Russland velger å stoppe en delegasjon av politikere i en tid da dialog er viktigere enn noen gang. I sommer ble også NUPI forsker Julie Wilhelmsen nektet innreise tillatelse i Russland fram til 2019. Begrunnelsen skulle være at hun var «fare for rikets sikkerhet». En forsker som skulle på en konferanse mellom Norden og Russland. Hvis Russland mener Julie Wilhelmsen er en fare for Russlands sikkerhet, så ligger lista veldig lavt.

Norge må selvsagt ikke la slike hendelser være med å svekke våre sanksjoner mot Russland. Det er viktig å holde fast på prinsippet. Først etter at Russland holder sin del av internasjonale avtaler om Ukraina kan sanksjonene lettes og fjernes.

 

Facebook