«

»

Oleg Sentsov dokumentar film

Oleg Sentsov i fengsel

I årets filmfestival i Berlin ble filmen  The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov vist. Filmen har fått god kritikk. I denne bloggen skal jeg ikke forsøke med å anmelde en film jeg ikke har sett. Men jeg vil forsøke å få filmen vist i Norge. Enten på kino eller TV.

Hvem er Oleg Sentsov

Jeg omtalte Oleg Sentsov på min blogg da han i 2015 ble dømt til 20 års fengsel i Russland. Angivelig for å ha planlagt terrorisme. Sentsov er Ukrainsk filmskaper som bodde på Krim. Han protesterte kraftig mot Russlands annektering av Krim halvøya i 2014. Rettsaken som fulgte bar preg av noe mange politiske fanger i Russland har opplevd. Tvilsomme rettsprosesser der utfallet er bestemt på forhånd. Sentsov hevdet at han var utsatt for tortur i et forsøk på å få fram en tilståelse før rettsaken mot ham.

Ukraina forsøkte å få Oleg Sentsov løslatt så sent som høsten 2016, men til ingen nytte.

Hør SR kulturnytt fra 16.12.2016 som Oleg Sentsov

The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Som jeg sa, så har jeg ikke sett filmen. Men baserer denne bloggen på omtaler. I sin omtale av filmen skriver Owen Gleiberman blant annet

Yet whatever its flaws, a movie like this one is necessary. It speaks the truth about the Russian regime — the truth that’s buried by Putin, and now buried by our own president, who only dreams that he could do the same thing to his enemies. More than ever, global film culture needs every documentary that lets you stare into the face of oppression with eyes wide open.

Ikke glem politiske fanger i Russland

For meg er det aller viktigste at verden ikke glemmer de politiske fangene i Russland. Enten det er Oleg Sentsov eller andre. Å få kritiske røster til å falle til ro gjennom fengsling er ikke en moderne rettstat verdig. Jeg forutsetter at norske politikere som i disse dager igjen reiser til Russland tar opp disse kritikkverdige forholdene.

 

Facebook