«

»

Oleg Sentsov dømt til 20 års fengsel

Oleg sentsov

Oleg sentsov

I dag ble en Ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov dømt til 20 års fengsel av en domstol i Russland. Angivelig for å ha planlagt terrorangrep på Krim der han kommer fra. I Mai 2014 ble han arrestert på Krim etter en protest på Krim mot Russlands annektering av Krim halvøyen et par måneder tidligere.

Sentsov forteller selv at han er blitt utsatt for tortur under avhør i et forsøk på å få ham til å tilstå. Disse forholdene ble anmeldt, uten at de ble etterforsket i Russland. Menneskerettighets aktivister over hele verden protesterer mot dommen som de sier er en politisk dom og at Sentsov er en politisk fange. les mer i BBC news om dette.

Hør Sveriges Radios nyhetsinnslag om saken 25.08.2015

Human Rights Film Network skrev på sine hjemmesider om saken for en tid siden og kom med bekymringer ovenfor Sentsov. I følge Human Righets Film Network ble Sentsov utsatt for tortur under avhør og truet med voldtekt dersom han ikke tilsto.

Nadiya Savchenko

Nadiya Savchenko

Dommen mot Sentsov føyer seg inn i rekken av dommer mot Ukrainske statsborgere på et heller tvilsomt grunnlag. Mest kjent er Nadiya Savchenko, flygeren som ble skutt ned over øys Ukraina og fraktet til Russland der hun er anklaget på å ha drept 2 russiske journalister. I vinter fikk hennes sak stor oppmerksomhet da hun sultestreiket i Russisk fengsel. Les mer på Wikpedia

Russland bruker helt bevist disse og andre fanger som gissel i en betent konflikt med Ukraina. Brudd på menneskeretter er ikke akseptable. Dommen mot Oleg Sentsov må fordømmes på det sterkeste. Like så må fengslingen av Nadiya Savchenko fordømmes. Russland skaper kanskje frykt, de knebler gjerne opposisjon. Men fremfor alt skape de nasjonale helter i Ukraina.

Facebook