«

»

OSSE observatør drept av landmine

OSSE

I går ble en observatør fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) drept av landmine i Lugansk. Ytterligere en person ble skadd. Dette skjedde nær byen Lugansk i område som separatistene kontrollerer. Det er første gang OSSE mister noen i den 3 år lange krigen.

Russian Today (RT) skriver at bilen avvek fra veier og kjørte i «forbudt» område. RT er en kilde som brukes aktivt av Russisk propaganda og slik også i dette tilfelle. I følge mandatet til OSSE skal observatører ha fri adgang til alle områder på begge sider av frontlinjen.

Ukraina er i likhet med Norge medlem av «minekommisjonen» som forbyr bruk og lagring av miner. Russland er eneste land i Europa som ikke er med i «minekommisjonen» og er dermed ikke forpliktet av den. FN anslår at 15-20000 mennsker hvert år blir drept eller skadd som følge av miner. Miner er billige å produsere og vanskelige å fjerne. Miner ligger ofte igjen i mange år etter en konflikt og koster sivilbefolkningen død og skader i lang tid.

Det virker for meg som svært sannsynlig at minen kommer fra Russland. En videre gransking av ulykken vil forhåpentligvis vise om det er tilfelle.

Facebook