«

»

Propaganda

Putin og Russland satser stort på å spre sin versjon av nyheter

Putin og Russland satser stort på å spre sin versjon av nyheter

At propaganda er den del av enhver konflikt mellom to stater er sant. Det som er nytt i konflikten i Ukraina er Russlands storstilte propaganda apparat og hvordan det fungerer. Å lese kommentarfeltene i aviser er ofte en morsom men irriterende aktivitet. I vår var ikke noe unntak.

Vi fikk oppleve en russisk propaganda maskin som helt bevist spredde sitt budskap gjennom kommentarfelt i Norge og andre vestlige land. Hvordan kan vi så vite at det var russisk propaganda? Jo, hvis vi tok en titt på disse profilene som var i avisene var det tydelig falske profiler opprettet for ett formål å spre Russlands syn på konflikten gjennom noe som skulle se ut til å være enten Ola og Kari Nordmann eller ved bruk av Russisk profiler.

Svensk tv har den 13 november et innslag av den russiske satsingen på å fortelle Russlands versjon av nyheter til hele verden. En ny storstilt satsing der både TV, radio og internett skal brukes til å fortelle denne versjonen. Sputnik News skal den nye storsatsingen for å spre Russlands nyheter til hele verden hete.

 

Enhver nasjon har rett til å formidle nyheter. Problemet med Russlands dekning av nyheter er den stadig økende sensuren vi ser i Putins Russland. Flere kritikere av Putins regime er blitt drept de siste årene, blant dem flere journalister. Den Russiske TV kanalen Russian Today har opplevd at flere av journalistene har sluttet det siste året fordi de opplever at de må lete etter noe som underbygger den offisielle Russiske versjonen av nyhetene. Sara Firth og Liz Wahl er blant de journalistene som sluttet i protest mot den stadig økende Russiske propaganda.

Russland vil også innføre en restriksjon på utenlandsk eierskap i Russiske medier. Maks 20% av aksjene kan eies av utenlandske eieres hender. I Russland opplever de TV kanalene og avisene som driver med kritisk journalistikk og ikke uten videre vil fortelle den offisielle versjonen stadig hardere tider. TV kanaler som tidligere ble formidlet via kabel er tatt bort av TV kabel selskapene tilsynelatende uten grunn. Det vil si, grunnen vet alle. Det er et forsøk på knebling av journalistikken. Link til Aftenposten om dette

Enkelt har ikke skjønt eller vill ikke forstå den Russiske propaganda en av disse er Pål Steigan. Jeg har stor respekt for Steigan. Han er en person som har en kritisk stemme til det meste som er opplest og vedtatt. Likevel må jeg si at han ofte bommer totalt på skiva. Når han bruker Russian Today som kilder ukritisk og besvarer min bemerkning med at Russian Today. Han sier i kommentaren til min bemerkning «RT er ikke noe verre enn BBC eller for ikke å snakke om CNN. Har du innvendinger mot det som blir lagt fram?» Dette var i hans blogg om nedskytingen av det Malaysiske flyet MH17 i sommer. Link til Steigans blogg om dette. Norge trenger slike stemmer som Pål Steigan, men kjære vene vær litt kritisk ovenfor de kildene du bruker.

Facebook