«

»

Russland og høyre ekstreme

Lydfil om NRK P2s Nyhetsmorgen 25.11.2014

Igor Girkin

Igor Girkin

Russland og ytterligående høyre krefter ser ut til å gå hånd i hånd for tiden. I morges kunne Nyhetsmorgen på NRK P2 bekrefte mistanker en del har hatt lenge. Igor Girkin (Streikov), en kjent høyreekstremist innrømmer i et intervju på Russisk TV at han og noen få andre startet krigen i øst Ukraina. Håpet var at Russland skulle reagere på samme måte som på Krim og innlemme Donbas i Russland. Han bekrefter også at Russiske soldater strømmet inn i øst Ukraina for å redde separatistene da nederlaget så ut til å være et faktum i slutten av August.

Dette føyer seg inn i rekken av kontakter mellom Russland og høyre ekstreme krefter. Det er all grunn til å minne om at First Czech Russian Bank har gitt et lån på 9 millioner euro til Le Pens ytterliggående parti Nasjonal Front i Frankriket. Dagbladet skriver at banken har nære kontakter til toppledelsen i Russland. Nasjonal Fronts støtte til Russlands handling både på Krim og i Donbas er også påfallende.

Det er påfallende at ytterste høyre og ytterste venstre fløy ser ut til å omfavne Putins handlemåte i Ukraina. Felles for begge sidene er en felles skepsis ovenfor vest Europa og USA. Det ytterste venstre ikke ser er koblingen mellom ytterste høyre og Russland. Eller kanskje vi heller skal si at de ikke vil se.

Russland ser ut til å støtte krefter som vil forsøke å destabilisere vest Europa og USA. At de bruker sine støttespillere ytterst ute i det politiske landskap er ikke rart. Samme ideologi, samme handlingsmåte og samme mål. Et destabilisert Europa.

Facebook