«

»

Sør-Ossetia vil bli Russisk

Georgia

Georgia

Georgia har lenge sagt at Russland er i ferd med å annektere utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia. Dette er to områder i Georgia som kan sammenlignes med det som skjedde i Ukraina der områder i Lugansk og Donetsk er i lignende situasjon.

Sør-Ossetia og Abkhasia er autonom republikk. Disse områdene i Georgia krevde i 2008 selvstendighet fra Georgia. Georgia sendte militære styrker til området, mens Russland svarte med å sende styrker fra den 58. armé. Resultatet på konflikten ble en fryst konflikt som har vart helt siden 2008.

I dag kom altså meldingen om at Sør-Ossetia vil avholde en folkeavstemming for å bli en del av Russland. Vi ser likheter til det som skjedde på Krim og tankene om hva som kommer til å skje i øst-Ukraina er nærliggende. Abkhasia har ikke bedt om en slik folkeavstemming og det er svært tvilsom om en slik avstemming i Abkhasia ville ført til det ønskede resultat for Russland. I Abkhasia er det økt misnøye blant befolkningen fordi rike Russere kjøper opp store områder ved Svartehavet. Se også Klassekampen fra 20 mars 2015

Hvor lenge verdenssamfunnet skal sitte å se på den Russiske imperialismen er et stort spørsmål. Vi har sett det i Moldova, Georgia og Ukraina. Vi ser det også i Syria. Å respektere andre lands grenser er tydeligvis noe som er fremmed for Kreml.

Kampen mot Russisk imperialisme står først og fremst i Georgia og Ukraina. En felles kamp der en mektig motstander står for brudd på internasjonal rett.

Facebook