«

»

Trump og Putin

Paul Manafort

Påstandene om Russiske forbindelser mellom Trump og Putin blir etterforsket i USA. Dette gjelder i første rekke de påståtte forbindelsene og kontaktene mellom Trumps rådgivere og Russiske interesser. Påstander om at Russerne påvirket eller forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget er også sentralt i dette.

Paul Manafort var tidligere sjef for Trumps valgkamp. Manafort med sterke tilknytting til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovytsj er noe av alle spørsmålene rundt Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske valget. Paul Manafort er blant annet beskylt for å ha hjulpet Janukovytsj til å overføre millionbeløp fra den Ukrainske statskassen til et amerikansk lobbyfirma. Disse pengene skal være skal være brukt til å påvirke Amerikansk politikk i følge nyhetsbyrået AP. Les Sveriges Radio om dette.

FBI etterforsker relasjonene mellom Trump og Russland. Sparkingen av daværende sjef for FBI James Comey stiller mange spørsmål. Ble etterforskingen for ubehagelig for Trump og hans administrasjon? Minerva mener at dette er den mest nærliggende forklaringen.

Trumps svigersønn og rådgiver for Trump skal ha utformet planer om en slags direkte kanal mellom Trump og Putin utenom de diplomatiske kanalene. The New York Times skriver at bakteppet for en slik kanal skulle være å gjøre en hestehandel. Russland skulle få en slutt på borgerkrigen i Syria, mens USA til gjengjeld skulle avskaffe sanksjonene mot Russland etter annekteringen av Krim og Russlands aggresjon i Donbas.

Tidligere har Trump antydet at sanksjonene skulle dreies fra Ukraina til Syria. Altså være rettet inn mot Russlands rolle og støtte til Assad regimet. En slik dreining virker nå logisk sett i forhold til de opplysningene som nå kommer fram. Først dreie sanksjonene mot Syria, så inngå en hestehandel. Jeg skrev om dette i en tidligere blogg.

For Trump vil det være viktig å fremstå som fast ovenfor Russland. Det vil være politisk selvmord for Trump nå dersom han utad ikke fremstår som fast ovenfor Russland. Både blant Republikanere og Demokrater er de urolige for Trumps kontakter med Putin. John McCain, senator for Republikanerne forteller litt om denne uroligheten i et intervju med Australsk TV. John McCain sier blant annet at han frykter Putin mer enn IS.

Trump framstår som en president som gjør slik de fleste forventet på forhånd. Han framstår som lite troverdig og handler på impulser. Hva som kommer ut av etterforskingen om Trumps og Putins kontakter får tiden vise. Det som imidlertid er sikkert er at Trump lever sitt eget politiske spill i USA. Selvsagt med ingen støtte blant Demokratene og med svært liten støtte for sin utenrikspolitikk også blant Republikanerne.

Facebook