«

»

Ukraina Grenselandet mellom øst og vest

Ukraina Grenselandet mellom øst av Morten Strand

Ukraina Grenselandet mellom øst av Morten Strand

Forfatter av boka Grenselandet mellom øst og vest er Moren Strand utenriksjournalist i Dagbladet. Boka er ment som et hjelpemiddel for leserne til å forstå Ukraina og forstå Ukraina også sett fra Kreml og Russernes ståsted. Boka som kom ut for kort tid siden gir et grundig historisk tilbakeblikk helt fra før år 1000 og fram til i dag.

Boka er grundig og Ukrainas historie blir belyst helt fra den nære kontakten med Vikingene, Kosakk perioden, sult tragedien Holodomor og tiden i Sovjetunionen for å nevne noe. Boken er godt skrevet og vi blir aldri lei av å lese. Den tar oss med tilbake i historien på en interessant måte.

Morten Strand forteller også om sine reiser i Ukraina. En av de tingene han forteller om er da han besøkte en av gruvene i Lugansk i 1991. Ved hans fine fremstilling føler vi nesten at vi er inne i gruva og puster inn støvet fra kullet, et støv som i følge forfatteren gjorde at en genomsnitts levealder for arbeidere der var 38 år.

Boka tar oss altså med helt til vår tid. Til Maidan plassen og Russlands annektering av Krim og siden krigen i Øst Ukraina. At Morgen Strand en plass betegner krigen i øst Ukraina som borgerkrig er jeg uenig i, men jeg lar det ligge her. Hendelsene fra Maidan til i dag er kanskje det i boka som ga meg minst. Sikkert fordi det ikke kom fram noe vesentlig nytt. Bokas styrke er å se Ukraina i et historisk perspektiv. Ukraina Grenselandet mellom øst og vest er en bok som sikkert vil falle i smak hos de fleste. Den er godt skrevet og jeg kan anbefale den videre.

Boka kan bestilles her

Falta om boka

Forlag: Cappelen Damm

ISBN: 9788202481995

Antall sider: 314

 

Facebook