«

»

Ukraina har Russiske krigsfanger

Disse to mennene er ifølge Ukrainas nasjonale sikkerhetstjeneste (SBU) russiske soldater som ble tatt til fange av ukrainske styrker under kamper i Øst-Ukraina

Disse to mennene er ifølge Ukrainas nasjonale sikkerhetstjeneste (SBU) russiske soldater som ble tatt til fange av ukrainske styrker under kamper i Øst-Ukraina

Nylig kom Boris Nemtsovs rapport om Russlands involvering i Ukraina ut. Nemtsov som ble skutt og drept i Moskva tidligere i vår var en av Putins skarpeste kritikkere. Rapporten som nesten var ferdig da Nemtsov brutalt ble skutt på åpen gate er gitt ut av hans venner som har hatt tilgang til matriealet til Nemtsov. Dette drapet omtalte jeg på bloggen min og du kan lese det her.

I Nemtsovs rapport går det fram at minst 220 Russiske soldater har mistet livet i Ukraina. For noen dager siden tok Ukraina 2 Russiske fanger. To sterke og håndfaste bevis på Russlands deltakelse i Ukraina, men fremdeles nekter Putin at Russland har soldater i landet. Å nekte for slike bevis er ikke Russland heller tjent med og det beste for alle hadde vært om Russland endelig hadde våget å være ærlig om sin deltakelse i krigen. I følge opplysninger forsøkte Russere å drepe soldatene da de ble tatt til fange. En død soldat kan ikke snakke og ville vært en bedre løsning for Russland enn bevis på aktive Russiske soldater. Russland innrømmer at soldatene tidligere var offiserer i den Russiske hær, men at de ikke er det nå lenger.

De to Russiske soldatene som ble tatt til fange 17 mai vil bli tiltalt for terror fordi de har drept Ukrainske soldater. Representanter for EU og OSSE har vært på besøk til fangene på sykehuset der de nå får behandling. Russland har bedt om at representanter for ambassaden får komme til dem å gi «nødvendig hjelp i henhold til folkeretten». Se Aftenposten om dette. Les også Reuters. Selvsagt skal alle fanger behandles i henhold til folkeretten og det er svært viktig å huske på. Ukraina må ikke falle i den fellen at folkeretten brytes for disse eller for andre fanger. Det vil slå tilbake på Ukraina selv. Derfor er det viktig at internasjonale organisasjoner som OSSE og Røde kors får tilgang til fangene. En eventuell rettsforfølgelse må også følge folkeretten. Imidlertid kan det fort bli en realitet at disse fangene byttes mot Nadia Savchenko som har sittet i fengsel i Russland lenge. Hva som skjer med fangene får tiden vise.

Her kan du høre Sveriges Radios P1-Morgon den 20.05.2015 om de Russiske soldatene

Jeg har lagt ved Nemtsovs rapport på Russisk.  Dersom du vil lese den engelske versjonen finner du den her.

Facebook