«

»

Ukraina konflikten til Eurovision 2017

Yulia Samoylova
foto: Eurovision Song Contest

Årets Eurovision Song Contest er allerede blitt en del av konflikten mellom Ukraina og Russland og særlig den russiske okkupasjonen av Krim halvøya.

At Eurovision Song Contest noen ganger har politiske undertoner er ikke nytt og mest kjent er nok Georgias sang fra 2009 «We Don’t Wanna Put In» som ikke fikk delta fordi Russland mente det var en politisk sang. Denne sangen ville Georgia stille opp med et år etter Russlands krigføring i Georgia som har mange fellestrekk med konflikten i Donbas.

I 2016 vant Ukraina med sangen «1944» som handlet om Krim-tatarenes situasjon under Stalin i 1944. Også den gang mente Russland at sangen var politisk men fikk da ikke medhold.

I år kommer Russland med sangerinnen Yuliya Samoylova. Det som er stridens kjerne er at hun opptrådde på Krim i 2015. Krim som er ulovlig okkupert av Russland. Den Ukrainske sikkerhetstjenesten ser nå på artisten opptreden på Krim i 2015, dette kan i ytterste konsekvens medføre at hun ikke får opptre i Ukraina.

Russland hadde ikke en nasjonal finale denne gang, men en artist og en sang ble plukket ut av tv TV-kanalen Channel 1. Ukraina hevder at å velge en artist som har opptrådd på Krim er en bevist provokasjon.

Les mer om dette på The Guardian

Facebook