«

»

Vinterkrigen neste?

Russiske soldater klar til kamp

Russiske soldater klar til kamp

Spørsmålet mange har stilt er om Russland forbereder en stor offensiv mot Ukraina i løpet av vinteren. De opplysningene som er kommet inn i løpet av dagen er urovekkende. En rekke forskjellige kilder hevder at Russland forbereder et større angrep på Maiupol. Store Russiske styrker skal være flyttet med fly nær grensen til Ukraina der det også er observert flere militære kjøretøy uten identitet, slik vi kjenner det fra både Krim og Donbas.

Havnebyen Mariupol er viktig for Russland hvis de ønsker en linje som kan knytte Krim landfast til Russland via Donbas. Mariupol som ligger ved Svartehavet har ca 500.000 innbyggere. Byen ligger i Donetsk Oblast.

Mariupol ble i sommer tatt tilbake av Ukrainske styrker etter å ha vært under separatistenes kontroll. Russland og separatistene forsøkte å ta tilbake Mariupol i September, men mislykkes.

Samtidig kommer også meldinger om at ny stor kolonne Russisk militært utstyr er på vei til de seperatist kontrollerte områdene og at Russiske spesialstyrker er direkte innvolvert i kampen om flyplassen i Donetsk som har vart i flere måneder. Link til Aftenposten om dette.

Det er tydelig at en større offensiv fra Russernes side kan være rundt hjørnet. Den Ukrainske hæren er dårlig utstyrt for vinterkrig. Som kjent er vinterkrig en strategi russere har benyttet tidligere i historien. Om historien gjentar seg denne gang får vi vite snart.

Facebook