«

»

Visumfrihet hva det innebærer

Biometrisk pass

Nylig fikk undertegnet Ukraina og EU en avtale som gjør at Ukrainske statsborgere kan reise uten visum til Schengen området,

Noen undres på hva visumfriheten innebærer. Det er egentlig ikke så stor forskjell for Ukrainere. De trenger et biometrisk pass og kan oppholde deg maksimalt 90 dager innenfor en 180 dagers periode.

Et biometrisk pass gjenkjennes med et rektangulært mitt stilt merke nederst på passet. Et biometrisk pass kan avleses elektronisk. Ca 3,3 millioner har i dag biometriske pass i Ukraina.

Det største hinderet for mange Ukrainere er som det har vært til enhver tid penger til å reise utenlands. Når det ble søkt om visum måtte det dokumenteres at du hadde økonomi til å oppholde deg i landet. Selv om du reiser fra et land som har visumfrihet til Norge og andre Schengen land kan du måtte dokumentere at du har penger til oppholdet og billett hjem. En returbillett med fly er OK dokumentasjon. For penger under oppholdet regnes 500 kroner pr. person pr. dag. Dersom det kan dokumenteres at du skal bo privat hos venner kan kravet om penger reduseres. Det enkleste er da at den du besøker garanterer for oppholdet eller at du har med skriftlig brev som bekrefter at du skal bo privat.

Visumfrihet til Schengen området er først og fremst en symbolsk sak for Ukraina. Et av kravene fra Maidan var å komme nærmere Europa og visumfrihet er et symbolsk viktig skritt for Ukraina.

Link til UDI om dette

Facebook